Försonas med världen


Du slår upp ögonen och möter en hel värld. Den finns redan där. Till en början är världen liten, som du, men den växer ju mer du rör dig i den. Snart upptäcker du att världen inte står statiskt, passivt runt omkring dig. Du får erfarenheten av att världen har ett utbyte med dig. Världen ger och tar, påverkar och låter sig påverkas av dig. Du befinner dig i familjens värld, i skolans värld, i arbetets värld som om det vore världens ände.

Men den lilla värld du upplever kan plötsligt växa och bli stor. Nationen du tillhör, landet, naturen och mänskligheten blir en dag din närmiljö. Det som händer där ute påverkar ditt inre. Människoärlden med sina strukturer, makthavare, livsstilar, trosföreställningar, idéer är något du råkar komma till, något du bara hamnar i. Allt som sker i denna värld tillhör inte dig, det angår dig.

Du utsätts för anpassning till denna världs praxis och normer. Världen visar dig det ena efter det andra av sina ansikten. En värld med sina krig träder fram, en värld med svält tränger på, en värld med förtryck av oliktänkande härjar, en värld med fanatism utan tolerans dånar, en värld av materiell konsumtion briserar som en bomb, en värld av miljöförstöring hotar en hel jord. Dessa ansikten av denna värld är inte dina. Dessa ansikten är egots ansikten. Denna värld är egots kollektiva skapelse. Du möter andra ansikten också, kärlekens, tillitens, skönhetens, du möter ljuset i ögonen och ord, handlingar gjorda av passion och drömmar om det vackra. Dessa är hjärtats ansikten i helheten i evigheten som visar egots världs begränsningar och tillfällighet.
Snart når du gränserna för egots värld. Den världen känns trång, liten och instängd i sina egna förbrukade lidandespår.

Egots värld ser inte sin samhörighet och sitt beroende av de större världarna, jorden, luften, vattnet, ljuset och kärleken. Egots värld har glömt bort att rötterna måste få näring från de andra världarna, från universum.
Egots värld med sina mörka sidor är inte din. Du råkade bara hamna här, vid denna epok av världens gång. Inre förlåtelse och inre försoning kan åter binda dig samman med de andra världarna. Du går tillbaka till din närmiljö, till naturen, till jordvärlden som ännu bär dig. Du kan andas in luftvärlden som ännu ger dig liv. Du kan få kraft av vattenvärlden som släcker din törst. Du kan få glädje av ljusvärlden som värmer dig och lyser upp din tillvaro. Du kan tona in dig i ditt hjärtas värld, där alla dessa världar möts i ett flöde som pulserar av liv och kärlek.

Världen är inte färdigbyggd. Världen är aldrig klar och avslutad. Världen är ett material som du kan dana om. Detta kan du börja med i världen inuti dig själv. Du kan försonas med allt mörker du tog in i dig, för allt skadligt du lånade från denna värld, för allt obehag från denna värld som tvingade sig in i dig, för allt du själv orsakade världen. Med inre förlåtelse och inre försoning kan du och världen gå vidare, hand i hand. Från en fri, ljus och färgrik inre värld kan du enklare och mer verkningsfullt påverka den yttre världen. Du har en hel värld att transformera.

Beställ temat Världen som föreläsning/workshop

tel: 070 14 46 333

pelrostam(@)gmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *